06
сентябрь
2022
Мектеп оқушыларының дұрыс тамақтануы-денсаулығының бір кепілі
С.Қ.Нұрмағамбетов атындағы №10 орта мектебінің әлеуметтік педагогы Г.Б.Әділбек
Мектеп оқушыларының дұрыс тамақтануы-денсаулығының бір кепілі
Мектеп оқушыларының тамақтану тәртібі мен мәдениеті кейінгі кезде биік мінберлерден де айтылып, мемлекеттік деңгейде мән беріле бастады.Халық қалаулары да мектеп оқушыларын сапалы ыстық тамақпен қамтамасыз ету. Мәселен мемлекет тарапынан мектепте оқушылар ыстық тамақпен қамту 90 пайызды құрап отыр, дегенмен оқушылардың әлеуметтік жағдайына қарай қамтылап отырғаны белгілі.Оқушылардың ішінде жетім, әлеуметтік жағынан аз қамтылған, көп балалы отбасыларының балалыр тегін ыстық тамақпен тамақтандырылады.Мектептегі дұрыс ұйымдастырылған тамақтану оқушының үлгерімі мен жұмыс қабілеттілігінің артуына жәрдемдеседі. Тамақтану сауаттылығының бес негізі бар:
1. Тамақ құрамында негізгі қоректік заттардың болуы (нәруыз, май, көмірсу)
2. Тамақ рационында қосымша заттардың болуы (витаминдер, микроэлемент)
3. Тамақ нәрлігі адам жасына, денсаулық күйіне, табиғат климатына байланысты;
4. Тәулік бойынша тамақтану тәртібінің мөлшерін сақтау;
5. Тамақтанудың санитарлық-гигеналық нормаға сай болу
Қорытынды:Біздің мектебімізде дұрыс тамақтануды ұйымдастыруды қадағалау